torsdag 17 december 2009

Arbetslinjen del 1

"Arbetslinjen är ett etablerat begrepp i den svenska politiken. Men dess betydelse är något oklar. Enligt statsvetaren Simon Birnbaum är arbetslinjen "den etablerade princip i svensk politik som uttrycker tanken att arbetsförmögna aktivt måste söka avlönat arbete eller gå någon godkänd aktiveringskurs eller utbildning för att kvalificera till bidrag."

Arbetslinjen kan också förklaras som en hållning. Staten har ett ansvar att föra en politik som syftar till full sysselsättning och individen har ett ansvar att sträva efter sysselsättning för egen del. En grundtanke är att arbetslösa genom "morötter och piskor" skall tvingas och lockas till lönearbete."

Wikipedia

Detta låter väl egentligen inte särskilt kontroversiellt Staten har ett ansvar för att föra en politik som syftar till full sysselsättning (i en lågkonjunktur ser man till att stimulera) och den enskilde gör sitt bästa för att få ett arbete som passar honom.

Då vi i dag har vi en regering som marknadsför sig som arbetslinjens förespråkare nummer ett, så kan vi väl granska detta lite närmare.


Morot, piska och stimulans.

Moroten är inga problem, de senaste åren har alliansens företrädare mässat mantrat jobbskatteavdrag vid alla tänkbara tillfällen. Jobbskatteavdraget grundas i ett vallöfte från alliansen att öka skillnaden i inkomst efter skatt mellan de som arbetar och de som är arbetslösa eller sjukskrivna. Alliansen menar att detta är en del av arbetslinjen och ökar incitamenten för de som står utanför arbetsmarknaden att söka lediga arbeten och därmed öka sysselsättningen Att detta inte är det verkliga skälet, inser man när man förstår att denna för samhället oerhört kostbara reform, inte skapar några nya jobb alls, den ökar bara trycket på de arbetslösa att underbjuda varandra, för att få de få lediga arbeten som dyker upp.

Piskan är heller inga problem, efter att ha gjort en del rätt häftiga korrigeringar i vad försäkringskassa och arbetsförmedling skall arbeta med, och tillsatt rätt politruker för att se till att jobbet blir gjort, klarade man av den biten. Lite lösa bitar:
- "När Inger Efraimsson i protest hoppade av som ordförande för Försäkringskassan 2007 kallade hon regeringens politik "otäck och oroande"
"- En av dem som nu avgår är den nya generaldirektören Adriana Lender, 64. – Vi hade olika åsikter om hur och i vilken takt omorganisationen skulle genomföras, säger hon."-
-"Förseningar. Fördyringar. Kaos.Därför avgår Curt Malmborg som generaldirektör för utskällda Försäkringskassan.– Jag försökte inte övertala honom att stanna, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. "
"De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar."säger Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson

När det gäller AF idag kan man konstatera att deras uppgift är att kontrollera att den arbetssökande uppfyller villkoren för att få ersättning från a-kassa eller utvecklingsgarantin. D.v.s aktivt jobbsökande och deltagande i arbetsförmedlingens aktiviteter. Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att för regeringen redogöra för hur de aktivt arbetar med att tydliggöra arbetslöshetsförsäkringens roll som omställningsförsäkring. Sen tillkommer nya roller som ansvarig för friska/sjuka utförsäkrade, nyanlända svenskar som ska introduceras i Sverige, jobb- och utvecklingsgarantin samt jobbgarantin för ungdomar, utfallet och hanteringen av nystartsjobben och praktikplatser. I alliansregeringens regleringsbrev för arbetsförmedlingen står ordagrant "att AF ska ansvara för att säkerställa att kompletterande aktörer är en del av myndighetens tjänsteutbud". Eller med andra ord verka för att privata företag får del av kakan och tillgång till att tjäna pengar på arbetsmarknadspolitiken.

Man kan nog konstatera att FSK & Arbetsförmedlingen idag är kontrollfunktioner och inte mycket annat. Sänkta ersättningar, nekade ersättningar, cancersjuka som tvingas gå "söka jobb"-kurser, deltidsarbetande som måste säga upp sig, bortre parenteser i A-kassa, en arbetsförmedlingen som tvingar folk som arbetat i 40 år ut på värdelösa praktikplatser. För mer info är det nog bara att öppna närmaste dagstidning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Vem är jag

Mitt foto
Linköping, Sweden
53 år gammal, mellan 2 jobb för närvarande. Undrar vart idealen från 60 talet tog vägen.