onsdag 24 juni 2009

Rea på statens egendomar

Vem gav Fredrik, Maud och Mats rättighet att sälja våra gemensamma egendomar ?
Mina och dina föräldrar arbetade ihop dessa egendomar över skattsedeln (åtminstone i de flesta fall)
Borde inte dessa vara grundlagsskyddade och ha ett val emellan två riksdagar för att få igenom?
Finns det några bevis, alltså äkta konkreta bevis, för att det ger samhället i stort, några fördelar med denna ut försäljning. Visst, man kan som en papegoja säga att staten inte skall äga företag som någon annan kan äga. Men det är en ideologisk sak, inte praktisk.

Fler vårdcentraler och läkarbesök för välbeställda friska människor i välmående miljöer, färre vårdcentraler och läkare för fattiga i förorter. Samt att man sorterar bort lite fler fattiga genom att höja patientavgiften i stället för landstingskatten. Höjer du patientavgiften från 150:- till 250:- låter det inte mycket. Men har du 3.000:- kvar att leva på i månaden, är det kanske nog för att helt avhålla dig från ett läkarbesök, medan den som har 10.000:- över knappast tänker två gånger på det. Dock skulle ju höjningen av landstingsskatten kanske drabbat höginkomsttagaren hårdare. Låter du sedan också läkarens lön bli lite beroende av hur många patienter han vevar igenom om dagen, samt att han inte beställer för många dyra prover......
Tuffa tider för förtidspensionären Erik med utsliten rygg och höft, samt Achmed med språksvårigheter och 4 barn. Betydligt ljusare för direktör Olsson som vill kolla blodtrycket lite då och då.

Utförsäljningen och avregleringen av energimarknaden kan jag inte säga så mycket om. Från att vara svårförståeligt har energipriset snarast blivit helt oförståeligt. Dock verkar tre saker ganska klara. 1. Elen har blivit rejält dyrare 2. Elräkningen verkar inte påverkas så oerhört av förbrukningen, om du har riktigt låg förbrukning, snarare är det avgifter och fasta kostnader, sånt som drabbar den fattige mycket hårdare än den rike. 3. Elbolagen verkar löjligt välmående ? Borde inte den stenhårda fria konkurrensen lämna 20-25% i konkurs varje år, som i andra branscher det är strid på kniven?

I apotekets fall kan jag bara göra den troligvis alldeles korrekta förutsägelsen att resten av Sverige får betala dyrt för att folket runt Stureplan skall kunna köpa Treo dygnet om. En duktig och kunnig apotekare/apotekerska (heter det apotekerska?Heter kanske pharmacept idag)som kan ge kloka råd i någon avlägsen avkrok kan vi nog glömma i framtiden, däremot prishöjningar på 25-30% är nog inte otroligt. Men askarna blir nog snyggare och färgrannare...... Behöver kanske inte dra liknelsen igen, om att den som har 3.000:- över kanske inte har råd i att ta ut sin medicin om den blir 25% dyrare, medan den som har 10.000:- över inte bryr sig så mycket.

Ack ja, Norge bryr sig inte, de statliga bolagen förblir statliga, 18 av de 50 största bolagen i Norge är statliga och bara överskottet som de statliga oljebolagen placerat i den statliga "Statens pensjonsfond" var 2 019 miljarder norska kronor år 2007.
Dumma, dumma norrmän som inte förstår att det vore mycket bättre om avkastning från dessa oljebolag hade gått till privata ägare i stället....................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Vem är jag

Mitt foto
Linköping, Sweden
53 år gammal, mellan 2 jobb för närvarande. Undrar vart idealen från 60 talet tog vägen.